Romano Čhon

Mesec romske kulture, Romano Čhon, 1. festival romske kulture, Etnografski muzej, 2.04.2009

Malo je narodov, ki bi v svojem imenu nosili »človeka«. Beseda Rom namreč pomeni človek, moški, mož (ROMNI pa ženska, žena).
Malo je narodnih skupnosti, ki bi svoj podpis (ime) vezali na bistvo sveta, ki je – in bo – človek. Oseba. Individuum. Pogoj preživetja, bitja in sveta.
Narodi so pri poimenovanju posegali po geografskih pojmih, verah ali bogovih. Rom pa je preprosto človek.
In malo je narodov, ki bi imelo tako pomenljivo zastavo, kot jo imate Romi:
Modra – ki pomeni nebo, zelena, ki predstavlja naklonjenost Romov do narave. In rdeči krog, ki pooseblja potovanje in trpljenje Romov skozi čas.

Živeti odprto…. sprejemati nebo in zemljo… potovati….seliti ..spreminjati krogotok  ter sprejemati križevo pot.

Malo je tudi skupnosti, ki bi svoj jezik – tako kot Romi – uporabljala večinoma v govorni obliki. Še manj pa tistih, kjer se jezik uveljavlja predvsem na pesniškem, glasbenem in gledališkem področju.

Če združim vse našteto – torej ČLOVEKA, NEBO, ZEMLJO, POTOVANJE , PESEM, GLASBO  pridem do tistega polja svobode, ki bi mu v romskem jeziku rekli  »bas,baxt, bast«: sreča. In ljubezen.

A to polje ni le polje svobode, ker ga preči še vedno vse preveč predsodkov, nestrpnosti in rezov drugačnosti.
Moja teza je, da na nivoju nezavednega zbujate Romi vsem ostalim  nam neko ljubosumje, saj  vse prevečkrat s svojim »človekom« v imenu in intenzivno močjo čustvenega izražanja opominjate, da smo nekaj v nas ukrotili, si omejili, zakoreninili življenje, ga zamrznili in s tem vzpostavili nadzor nad našimi  emocijami.
Zaradi tega našega »manjka« toliko raje poslušamo vašo opojno glasbo ali pa gledamo ganljive gibljive podobe vaših življenjskih zgodb. In ob vas mislimo o sebi. Eni vas ob tem  kaznujejo, drugi obožujejo.

Ko se srečata dve kulturi  se lahko spogledujeta, združujeta ali dopolnjujeta. Najtrše je, če si nasprotujeta.
Zgodovina (tudi dandanašnja) priča, da je nasprotovanje rodilo najhujše zlo človeštva.

V Evropskem prostoru živi približno dvajset milijonov Romov. Dvajset Slovenij. 15 milijonov  (pri nas 10 000) jih uporablja različna romska narečja.
Nedavno sem listala knjigo Jožeka Horvata – Muca Romski jezik, ki prinaša razlage, prevode in specifike romskega jezika.
Naj vam z njeno pomočjo na koncu  rečem PARIKEJRAV – hvala.

Hvala za povabilo!
Hvala za festival!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *