Pupilija Ferkeverk

Galerija Vžigalica, 20.10.09

Današnji čas je v veliki meri čas RECIKLAŽE. Tudi v ustvarjanju.

Da ne bo pomote – ne govorim o prebavljanju, PREŽVEKOVANJU ali nostalgičnem obujanju minulega, temveč o refleksiji, umeščanju, preverjanju  in interpretaciji.

To je dobro iz več razlogov: da mlajši vedo, da obstaja preteklost – zgodovina. No, pa ne gre le za mlajše, temveč tudi za nas, ki smo (od daleč, iz strani….) ta čas živeli. In vsaj slišali za skupino/družino, ki se ji je reklo PUPILIJA FERKEVERK.

Priznam, da sem se preden sem prišla sem pozanimala od kje sploh ime PUPILIJA.

In očetje, kovači in ostrilci besed pravijo, da so se takrat z besedami igrali. Toda ne mislite, da nedolžno (ni nedolžnosti brez zaščite!), saj so se v tem primeru naslonili na latinsko besedo PUPILA – ZENICA.

Torej: OKO, POGLED, POVEČAVA, OSTRINA, BUNUEL, ZAREZA, VID, VIDETI, VEDETI….

Družina kot očesna globina. Mama Pupilija, papa Pupilija in tamali Pupilčki.

Ferkeverk pa iz nemške besede FAJERWERK, gasilci menda.

Gasilci očesa, gasilci solz.

A če se vrnem k reciklaži. Trdim, da so spomini vedno lahko malo lažni in iz tega tudi nevarni. Resda pa vedno lepi. Spomin rad naredi selekcijo med lepim in manj lepim, med srečnim in nesrečnim. In pri spominjanju so prevečkrat na delu emocije, ki jim botruje minljivost časa. Mogoče o tem razmišljate danes tisti, ki ste botrovali družini Pupilije.

Toda to je ena plat. Druga je tista, ki pomeni umestitev nekega avantgardnega početja v takratni in tudi v današnji čas. Čestitke Janezu Janši in ostalim, da to počnete. ŠOKING GALA ŠOV bo zagotovo navrgel vsaj nekaj neobhodnih in gala vprašanj:

– je danes sploh možen tak učinek, kot ga je pred štirimi desetletji izzvala pesniška in uprizoritvena skupina Pupilija Ferkewerk?

– V katerih okvirih je danes sploh možna  inovativnost?

– V katerih okvirih je danes možna distanca do vseh avtoritet?

– Kaj pomeni danes subverzija norm?

Teh vprašanj je še mnogo in verjamem, da vas bodo v tem tednu načela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *