Novi časi, novi prostori

Maribor 28.01.2010

Pekarna Novi časi, novi modeli

Danes poteka v Ljubljani vseslovenski kulturni forum, na katerem eminetni sogovorniki  iz različnih vidikov in očišč reflektirajo današnji čas – v luči preteklosti in v projekciji prihodnosti. Spraševali naj bi se – če drastično povzamem napovedi – »ali smo se za to borili?«

Za  koncept, ki malikuje predvsem dobiček in  ekonomsko učinkovitost – ne pa za koncept participacije.

Verjamem, da  bo tak maraton dal mnogo iztočnic in mnogo besed. Besede so v času, v katerem vlada zbeganost potrebne.

Verjamem tudi, da je besede treba slišati tudi tam, kjer mogoče manj odmevajo. Zato sem se odzvala vašemu vabilu  (tako, kot včasih raje zaidem v Revirje kot v Opero).

Koneckoncev, vabilo je zvenelo mikavno: Novi časi, novi modeli.

Z mislijo  o novih modelih se ukvarjam vsak dan. Takrat, ko mi gredo na živce stari kalupi in takrat, ko iščem s kolegi izhode iz stisk, ki so nas – tudi nas! – doletele in niso prav nič lahke.

Še večkrat pa takrat,  ko na ministrstvu odpiramo vrata dialogu z ljudmi, ki kulturo vidijo in delajo drugače. Govorim predvsem o neodvisnih, samostojnih, mlajših in drzno mislečih ljudeh, ki delujejo zunaj institucionalne kulture.

Ta dialog ni lahek. Zahteva premike v glavah in dejanjih. Uslužbenci, uradniki, mnogokrat tudi politiki, se ga bojijo. Ker dialog pomeni vključevanje, poslušanje, dojemanje stvari z drugačnimi vatli. In zato se tak dialog mnogokrat konča z: to pa se ne da, to pa ni mogoče…

Sogovorniki na drugi strani, torej tisti, ki kotda zahtevajo nemogoče, spregledajo odgovornost, ki jo prinaša neodvisnost in avtonomnost.

Kajti neodvisnost je le drugi izraz za pripadnost odprtemu polju bivanja in ustvarjanja. Toda v tem polju smo vsi odvisni, tudi tisti, ki tega ne želimo/želite priznati. Odvisni smo od časa, ki ga živimo, od plasti, ki jih ta čas naplavlja in od preprek, ki nam jih nastavlja.

Ključno je, da nismo odvisni od spon, v katere nas spravlja.

V Mariboru, ki ga čaka eksplozija energije, je pomembno, da spone razbijate in da participirate s svojo energijo, ki ji ne sme nihče vzeti krila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *