Moje sanje, lastno stanovanje

Študentska organizacija Slovenije je te dni ministre  Mitjo Gasparija, Ivana Svetlika, Gregorja Golobiča in predsednika vlade Boruta Pahorja obdarila s filmom Damjana Kozoleta Slovenka. S tem darilom so pristojne ministre opozorili, da bi bila ukinitev študentskega dela neprimerna, saj je “študentsko delo edini  socialni korektiv, ki je šolajočim na voljo.”. Dejali so tudi, da naj si film v miru ogledajo. Tako bodo bolje razumeli težave študentov.

Mediji, ki so poročali o darilu ministrom so povzeli vsebino filma z besedami, da “film pripoveduje o mladi študentki, ki se je bila zaradi finančne stiske primorana prostituirati.”

Res je, dekle v filmu se ukvarja s prostitucijo. Zakaj zbira denar? Za nakup stanovanja. Ne za šolnino, najemnino, knjige, žepnino in hrano…. temveč za lastno stanovanje. Vsak kvadratni decimeter toliko in toliko obiskov na poziv.

Na tej točki ima film seveda problem. Zadovoljevanje gospodov in prodaja telesa z namenom posedovanja svojih sten pri dvajsetih, petindvajsetih letih je pretanek motiv, ki preprosto filmu jemlje kredibilnost. Pa četudi motiv »prodaje za nakup« obrnemo v kritiko slovenske obsesije po lastnem domu v maniri »moje sanje, lastno stanovanje«

In na tej točki imajo zagotovo problem tudi študenti. Sploh, če prostitucijo razumejo kot socialni korektiv.

6 thoughts on “Moje sanje, lastno stanovanje

  1. No sam ne bi o filmu, tisto o študentih pa mogoče… Njihovo dejanje/poteza/uporaba filma kot orodje pritiska je pač identično tistim, ki jih uporablja… politika… iztrgaj/uporabi/populariziraj… vsak dan, ob vsaki priložnosti. Moram pa študentom priznati, da so kot božička/dedka mraza izbrali prav postavnega fanta, s širokim nasmehom, vsaj tu jim ne moremo očitati “površnosti”…
    Je pa mogoče zanimivo še nekaj… kako se z slovenskimi obsesijami ukvarjajo pogosto/predvsem tisti, ki so le te dosanjali, in tukaj mislim na stanovanjsko problematiko… Ironično, očitno v 90-ih niso poznali statističnih odnosov (lastniško/najemniško) v Belgiji, Nemčiji… Zagnali so potrošnjo in kreditiranje, sedaj pa, panika!

    Lp

    Otmar Kovač

  2. Sanje se spremenijo v želje, nato že celo v hrepenenje… včasih nas ujame in nato težko izpusti…

  3. Kako pa naj pride študent/mlad človek do stanovanja v tej državi?

    Kako pa naj ustvari družino?

    Naša generacija (1975+) nima Mihe Jazbinška v rokavu.

    Gospod Gregor Golubič in njega potomci pač ne bodo imeli teh problemov. Za druge vas pa, pardon vernakularju, boli kurac.

    Ali ni delo za 560€ na mesec od katerih daš 280€ za stanovanjski kredit, ko dobivajo strankarski kolegi za “svetovanje” po 4000€ neto, prostitucija?

  4. Ja cilj je opozoriti na katastrofalno stanje v katerem se znajdejo mladi v Sloveniji, ko hočejo ustvariti vsaj osnovne pogoje samostojne eksistence.

    Tako da ja, Slovenka ima pravi cilj, opozoriti, in to dela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *