Kulturniki kot požiralci denarja. Izliv Aleksandra Zorna

Usmerjam pogled v jagodni izbor misli, iztrganih iz intervjuja  z Aleksandrom Zornom, državnim sekretarjem za kulturo na super ministrstvu (Pogledi, 23. maj). Priča o njegovi ljubezni do ustvarjalnosti, do novodobnega časa, ki je z vrednotenjem kulture skozi denar  zasenčil socialistični lager in o  tem, da kulturi vladajo birokrati, ki jih je treba razgnati.

Hm. Kaj porečejo birokrati? Si bodo nadeli kravate ali rokavice? Kaj porečejo ustvarjalci? Bodo prenesli ponižanje ali  se bodo uprli stigmi?

Pogledi, stran 16,17,18:  “Moj cilj je ohranjanje zdrave pameti”:

..imajo rasističen ali vsaj razredni pristop…do politike v kulturi in do kulture v politiki (o mlajših aktivistih,  ki mu očitajo, da je grobar slovenske kulture)

…samo, da jim bo še naprej udobno, pa naj propade drugim svet (o mladih socialističnih kulturnih ideologih, ki mislijo, da so žižki, je vseeno za nekulturniška področja)

…kulturniki so se navadili biti odvisni od jasli davkoplačevalcev, saj jim je tako udobno ( o tem, da je potrebno modernizirati  kulturo)

….v slovenski kulturi so se razpasli organizmi, ki se prisesajo na denar in ga nato posredujejo naprej (o o JAK)

…gospod direktor, namesto, da bi se prilagodil temu, da bo denarja pač manj, ker je tudi zaposlenih manj, ni predstavil niti enega novega programa (…), pač pa obilico protestnih tekstov (o tem, da direktor JAK Slavko Pregel ni poslušen in zahvalen, da je JAK preživela,  temveč piše protestna pisma)

…da bo nagrabil čim več denarja in naredil čim manj (o tem, kakšni so  direktorji  kulturnih institucij pri nas)

…so se spremenile v neodvisne birokratske depandanse za požiranje državnega denarja (o tem, da agencije danes niso prerasle  socializma)

..v prejšnjem mandatu je bilo storjenega ne zelo malo, pač pa nič ( o tem, kako je  v prejšnjem mandatu, kot  poslanec in član odbora za kulturo videl, da je bilo kaj narejenega le na polju ideologije in  na povečanju vseh mogočih drobnih institucij.  Torej o tem, kako je v prejšnjem mandatu spregledal  največji  poosamosvojitveni  proračun  na področju kulture)

…kultura, ki se ukvarja sama s seboj…si bo težko našla mecene (o tem, da kultura, ki  poglablja ideološke spore  ni zanimiva za zasebnike)

…moj cilj je ohranjanje zdrave pameti pri povečevanju finančnih apetitov  ( o tem kaj je njegovo poslanstvo v kulturi in v času, ko je kultura nostalgična za socialističnim lagerjem )

…nimam namena, da bi se ukvarjal z ideološkimi temami ( o tem, da ne bo zahajal v ideološke konflikte pri – po njegovo – čudnem zavodu, ki ima velik vpliv na politično propagadno zaustavljanje krizne reforme. Torej  o tem, da je to temo že dovolj eksploatiral takrat, ko je  dal podpis za referendum).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *