Brezplačna peka proslav

Poziv ustvarjalcem, naj brezplačno sodelujejo na dveh državnih proslavah je še en dodaten pljunek v obraz kulture. Izkazuje brezglavost in praznoglavost tistih, ki menijo, da je ustvarjalnost ena taka slučajna, mimobežna, popoldanska, neintelektualna, avtorstva oropana peka. Še več: tovrstna zastojnkarska peka je – v kolikor se njen kruh pokloni na oltar domovine – lahko ena sama čast, ki jo denar kvečjemu umaže.

Se bodo kulturniki odzvali na poziv koordinacijskega vladnega odbora za proslave s ponudbami svojih brezplačnih uslug? Bodo pustili, da njihove predloge vlada tlači v svojo centrifugo ter ocenjuje, sodi, tehta in na rešeto postavlja brezplačne scenarije, nastopajoče, producente, scenografe, glasbene opremljevalce itd…? Se bodo ujeli na trik časti in pristali na vlogo razprodajane robe, ki izgubi ceno ob prihodu kolekcij novega časa?

Verjamem, da bi marsikateri ustvarjalec prispeval svoje avtorstvo tudi brez plačila – mnogi to že delajo v drugih kontekstih, ko pristajajo na okleščene honorarje ali celo ostaja brez njih. Verjamem tudi, da bi marsikdo želel priti na oder državne proslave zato, da bi tam prebral Cankarjeve Hlapce, zapel Pankrtovo Za železno zaveso, Kosovelov gnoj, razdelil nageljne iz nekdanje Roške, oddal pljunek na 99% ali uprizoril Manifest upora znotraj ideološko in ekonomsko okupiranega teritorija.

A vse, ki bi želeli subvertirati proslavljanje na način upornega sodelovanja na državnih proslavah naj opozorim, da bodo njihove vloge obravnavali  zastopniki vladnih in drugih oblastnih služb, ki so zastopani v koordinacijskem odboru za proslave.

Zato obstojata dve možnosti: prva, da na proslavah nastopajo ministri, ministrica (ta itak piše zgodbice menda), predsednik DZ, DS itd., torej  predstavniki oblasti – po njihovi logiki razumevanja umetnosti kot nečesa neznosno lahkega, bi jim to ne smelo delati preglavic. Druga možnost je, da celotni segment ustvarjalk in ustvarjalcev stopi na oder brez prej oddanega scenarija in brez predhodnih  cenzorskih presoj vladnih služb. V tem primeru bomo prostovoljno avtorsko delo razumeli kot fronto osvobajanja.

 

16 thoughts on “Brezplačna peka proslav

  1. “Izkazuje brezglavost in praznoglavost tistih, ki menijo, da je ustvarjalnost ena taka slučajna, mimobežna, popoldanska, neintelektualna, avtorstva oropana peka.” ja, ta stavek lepo opiše tudi kako je delovala stranka ZARES pri urejanju avtorske pravice.
    Da so glasbeniki že leta prisiljeni nastopati brez plačila v obrobnih in osrednjih gala predstavah monopola pseudojavne RTVS, pa ni zmotilo še nobenega dušebrižnika?nn1

  2. A dam še enkrat v bgranje zakon, ki je moral na referendum? Spomini se včasih zares kratkega daha.

  3. Stranka ZARES je uspešno preprečevala debate o nujnih popravkih ZASP, s čimer vi kot ministrica in ugledna članica ZARES seveda niste imeli nič “…to ni v moji pristojnosti…”. Pa, če preskočimo to bedno sprenevednje, tudi vaš predlog zakona o RTVS ni v ničemer izboljševal položaj svobodnih ustvarjalcev. Dokler so reklame na RTVS in dokler Oddelek za marketing kreira program, to ni javna RTV, ampak je kapitalska RTV. Vaš predlog je bil edinole v interesu oglaševalske industrije in trgovcev…

  4. nič na pamet, kar brat bo potrebno za pošten komentar. Najprej predloge (ex) Urada za avtorske pravice in intelektualno lastnino, pol pa še predloge o zaščiti javnega in ne kapitalskega interesa. A dvomim, da bi obzidje popustilo….

  5. Res, predlog Zakona o RTVS sem samo preletel, vanj bi se poglabljal samo, če bi to imelo kakršenkoli smisel.
    Drugače pa je z Žurejevim predlogom sprememb ZASP – natančno sem ga preštudiral. Kaj pa vi, ste brali, ga še vedno podpirate? Še vedno stojite za vašimi besedami izpred dveh let:”Njihovega predloga še nismo dobili – vsekakor zaupam njihovemu delu in možnostim, ki jih imamo v tej zgodbi mi.” ?

  6. Ja, smisla sedaj res nima. Bil je pač predčasen.
    Kar se tiče avtorskih pravic: najbrž se spomnite, da sem želela (in tudi zastavila) prenos Urada na avtorske pravice na MK, kar bi bila logična poteza v luči dejstva, da kultura in ne gospodarstvo zastopa avtorstvo. Prenos se je zavrl z dejstvom, da bi se urad razbil na dvoje, saj intelektualna lastnina bi izvisela znotraj MG. Že takrat smo omejevali razraščanje uradništva in “prepovedali” majhne in razdrobljene enote. Tako je Urad ostal na MG z dogovorom, da se MK vpleta v rešitve. Žurej je pomenil določeno zaupanje in tudi vizijo. Očitno pa se je na Uradu (v odnosu do SAZAS, lobijev in očitno drugih sogovornikov) dogajalo marsikaj, kar (naj) bi preprečilo ažurno pripravo popravljenega zakona, pa čeprav je bil s strani ministrice večkrat pozvan. Kljub mojemu bogatemu žicanju, da predlog pride do nas v pogled, ga na žalost nisem dobila. Menda je sedaj dostopen in pripombe poznavalcev gredo v prid zakonu. Nedvomno pa gre za eno trših (tudi v svetu zelo občutljivo) področji, ki ima v Sloveniji še posebej naporen dialog (že v Bruslju je težaven). Žurejeve izjave v javnosti (zadnji intervju v Dnevniku) da občutek, da je del, ki je bil zame vedno sporen (sazas) rešen bolje in bolj pravično. Si pa ne delam nobenih utvar, da bo trdnjava tam kdaj prebita

  7. “…in pripombe poznavalcev gredo v prid zakonu.” Prosim, res me zanima, kateri so ti poznavalci, ki podpirajo Žurejev predlog sprememb ZASP? Slapnik? Ga res podpira? Kdo drug?

  8. ajajaj…ad personam…..že spet. Priporočam, da se v diskusiji, ki jo boste nedvomno na to temo peljali naprej, naslkonite na kaj ne kdo.
    ps
    Slapnikova energija je povsem drugje in prepričana sem, da bo o socialnem podjetništvu – s katerim se intenzivno ukvarja že kar nekaj časa – ogromno učinkov

  9. Absolutno me zanimajo argumenti, ampak jih ne ponudite. Sklicujete se le na avtoriteto “poznavalcev”, katerih imen nočete navesti, da bi jih lahko povprašal po njihovih argumentih. Ponovno vas prosim, da pojasnite (da bomo lahko debatirali z argumenti namesto s praznimi puhlicami in slepim moraliziranjem) vaše besede: “pripombe poznavalcev gredo v prid zakonu” Kateri so ti poznavalci, ki podpirajo Žurejev predlog sprememb ZASP?

  10. Draga Majda, dobronamerna kulturna elitistka. Moj izostren občutek za soljudi me navdaja s tesnobo, ko se srečava. Gojim simpatije do vas, vendar se mi pod razno ne sanja, kako bi odnos povrnil v čas pred vašim ministrovanjem. Moja pisma o položaju od trga odvisnih (komercialnih, lačnih?) ustvarjalcev je vaša kolegica Radičeva mnogo bolje razumela, kot vi. Najbrž tudi bolje razume stoletja staro:’o okusih se ne razpravlja!’.

    G. Križaj vam lepo dokazuje, da se vam niti sanjalo ni, kaj počne vaš strankarski kolega Jurij Žurej. Korektno ste se izognili ‘to ni v moji pristojnosti’ ob tem pa zapisali v predlog nacionalnega kulturnega programa, da ministrstvo skrbi tudi za uresničevanje avtorske pravice.

    Več o v zahodni in tudi južni evropi brez primere diskriminatornem mono okusni glasbeni politiki sem kot predsednik sindikata zapisal v pripombah na predloge NPK, vendar seveda tega ne morete poznati, saj ste imeli preveč dela. Vaši podrejeni ge. Močnik pa je uspelo vsa pretrda vprašanja in komentarje za miru željne zaobiti v naslednjem predlogu, tako da niso bila več predmet debate. In temu se v politiki reče:’usklajevanje interesov’. Piarovska iluzija.

    Z gotovostjo lahko trdim, da bi od glasbe lahko živel v Sloveniji, če se politika z njo sploh ne bi ukvarjala. Tako vas pa, še vedno s simpatijami, pozdravljam iz Brazilije, kjer si služim kruh. Ob prvi priliki bova spila kavo prijateljstva in skušala na vse pozabiti.

  11. @bojan
    napaka – Žurej nima z Zares ničesar. Poznam demonizacijo zaresa (tudi) na to temo in predpostavljam, da se je dotaknila tudi vas, kar je (sodeč po meni dostopnih namernih pisarijah) razumljivo. Gledano iz današnjega zornega kota mi je žal, da MK ni smelo prevzeti poglavja, ki ga omenjate in ga prepustilo v nedelo Lahovniku in dediščino Radičevi. Glede ostalih vprašanj, ki so bila v domeni MK pa le toliko: razpisi za področje glasbe so sedaj tanjši za 40%. Načrtovani projekti, ki so odpirali prostore glasbeni (nemonotoni) dejavnosti, so v franžah. Tako kot je v franžah celotno nekdanje MK. NKP se (na vaše veselje najbrž) piše na novo. Dialoga ni. Možnost, da bi se slovenska glasba predvajala na nacionalnem radju enakomerno čez celi dan, ne le ponoči, ni več aktualna itd.itd. A ker so lobiji še vedno dejavni verjamem, da tokrat ne bo šlo za pirovo zmago.
    Kava pa velja.

  12. Hvala za ironijo gospa Širca. Vendar je, gleda na vsa ozadja zgodbe, ne čutim kot smešno. Glede na praznost vaših obljub, da boste poskrbeli za preseganje Slapnik – Žurej blokad razprav o ZASP, pa jo čutim kot rahlo perverzno.

  13. Takšne samozavesti, Majda, jaz nikdar ne bi zmogel. Takšnega slepila, ki postavi slepo pego, točno tam, kjer trenutno odgovarja…

    Glede ZASP-a ste zatajili na celi črti – popolnoma. Tisti, ki smo neplačano želeli nekaj narediti, smo ob tem izgubili na stotine ur, spisali boljši predlog zakona, kot so ga zmožni vsi vladni modreci in iz podčasti so mi debate na nivoju parlamentarnih.

    Diskriminacije se sploh ne zavedate.

    …joj, kaj naj?

    Kava velja:) Pozimi se vrnem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *