V službi desnice

Kar nekaj nas je omenjenih v vladni depeši. Seveda v popolnoma zmanipuliranem kontekstu. Ker sama vem, kaj sem, kako in zakaj delam, me je zmrazilo, da nas pisuni iz vladnih vrst špecajo evropskim inštitucijam s popolnoma neverodostojnimi povzemanji medijske krajine v Sloveniji. Če so tovrstni denuncianti, ki lažejo Evropi in v blato potiskajo našo državo v službi desnice, potem naj povem, da sem sama v službi resnice.

Zato me čudi, da v včerajšnji razpravi v DZ, ni prišlo do jasne zahteve po umiku neprimerne depeše in tudi po umika odgovornih ljudi, ki so jo napisali, podpisali in jo poslali. Kajti njihova oziroma vladna neodgovornost do odgovornosti je pljunek na odprto družbo. Obračunavanje z mediji in ljudmi pomeni žaganje načel svobode. Zato upam, da bo razprava na odboru za kulturo v nadaljevanju prešla na vsebino depeše in ne zgolj na vprašanje kdo je njen poštar. Torej na to, kar je pismonoša in zunanji minister – sicer že iz preteklosti vešč dostavljanja prikrojenih žemljic pred hotelske sobe tujih novinarjev – včeraj dejal: »Ali se strinjam z vsebino? Povejte mi, kaj od zapisanega ne drži?«
Nič novega ni, da so jim mediji tako slasten predmet poželenja. V preteklosti smo že slišali žuganje, da se medijem ne splača voditi vojno z oblastjo. Doživeli smo rušenje javnega servisa medtem, ko so se v odboru pri Svetu Evrope držali za glavo kakšen recept za katastrofo je spisal Grims, ko je spregledal ključno besedo vsakega novinarstva: neodvisnost.

V depeši se ob mojem imenu pojavlja tudi ta beseda, neodvisnost. Ampak v narekovajih. Torej kot takoimenovana neodvisnost. Saj vemo, takoimenovana stroka, takoimenovani zakoni, takoimenovana dejstva, takoimenovana verodostojnost. Torej moje dokumentarne filme lahko gledate s pogledom v narekovajih.


Ampak kaj nam to degradiranje javne besede v depeši sploh pove? Zagotovo to, da jih je strah. Da se bojijo medijev. Da jih hočejo nadzirati in jim vezati plašnice na oči.


Upam, da verodostojnega novinarstva ni mogoče utišati z militarizmom, z nadziranjem in s poniževanjem. Tudi s takim, kot smo ga poslušali včeraj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *