Upam, da se bo dvignila pokrovka

Program ima slabšo gledanost. Predvajan je popolnoma kaotično, mimo vseh ustaljenih terminov, napovedi in objav. Kopičijo se oddaje, ki jih naročajo na vladi, narejene pod profesionalnimi tehničnimi, strokovnimi in vsebinskimi standardi. Dobri izdelki, koncepti in projekti, ki jih rtv zmore, so odrinjeni, profilirani avtorji ostajajo brez oddaj, v ospredje pa so porinjeni ideološki razpihovalci in votle poberkovalke.

Panika je velika, ker se čas izteka, pravzaprav že zamujajo in manevri, ki peljejo k celostnemu prevzemu oblasti zavajajo in zavijajo po ovinkih z zakonsko sporno ali celo prepovedano vožnjo, ampak komu mar objestnost –  močan želodec namreč prenese tudi prevzem funkcij kljub temu, da te večina ne prenese.

Volitve se bližajo in voda teče v grlo. Kljub temu, da je Slovenija že prepredena s provladno medijsko propagando, je rtv vendarle rtv. Zato je bila vedno tarča okupacije, po njej so se cedile sline tudi takrat – ali prav takrat, ko so najbolj vpili, da ni vredna, da jo plačujejo, gledajo in na njej nastopajo. V boju za njeno prevlado so zmagali s parolami: za cenejši in boljši rtv program! In tudi dobili. Program je bil potem dražji in slabši – konec koncev vodili so ga ljudje, ki so javno priznali, da o rtv nimajo pojma.

Vse to je jasno že mnogo časa, a očitno ne dovolj razsvetljeno, da bi kdo v zadnjem desetletju na vladi premaknil pogled, zavihal pero in rekel, da takemu stanju botruje slab zakon, da bo prispeval novega in da bo povozil Grimsovo  vladotvorno tendencioznost, ki celo prehiteva merila iz nekdanje države. Kajti ne gre le za ukradeno avtonomijo hiše, ki bi morala razsvetljensko in inteligentno interpretirati svet, ampak tudi za željeno profesionalnost, ki jo lahko zagotovi izobražen, strokovno ambiciozen in svoboden, med seboj povezan kader, ne pa politični serviserji, kot jih projicira sedanja zakonodaja, ki odpira vrata svojim oblikovalcem mnenj. Tudi danes so se parkirali na pomembnih mestih odločanja, zasegli MMC, v enega boljših in vsem dostopnih rtv projektov, ki se je gradil leta in leta, a ga bo sedaj nekdo čez noč  degradiral zato, ker mu ne bo kos.

Upam, da se bo dvignila pokrovka. In da bo vsaka stranka, ki bo aprila šla na volitve natančno vedela, kako mora funkcionirati avtonomni javni medij posebnega pomena. In da bo to tudi čimprej udejanjila. Sicer bo vse po starem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *