Javna hiša

Še vedno me ljudje sprašujejo, zakaj neki sem zapustila novinarsko-uredniško-avtorsko delo na rtv in vstopila v nepriljubljeno polje kulturne politike. Moj –  zame nedvoumnen odgovor, da ta  prestop ni oster rez, temveč zgolj umetnost upravljanja z javnimi problemi znotraj drugega polja – ni ravno prepričljiv, ker pač status ustvarjalke javnega mnenja odzvenja pri večini povsem drugače kot status ustvarjalke politik. In včasih jim celo dam prav.

Npr. takrat, ko  pomislim na orodja, ki jih nudi medijski prostor. In takrat se postavim v vlogo dandanašnjega novinarja, ki je postavljen recimo pred dejstvo, da mu urednik zmontira, napiše in v celoti uokviri prispevek – z vsemi dramaturško povednimi prikazi slikovnega dogajanja vred. Seveda ne katerikoli prispevek;  temveč tisti, s pomočjo katerega lahko urednik izpove in udejani svoje ideološko obarvano poslanstvo (njegov naslov hranimo v uredništvu, se  običajno zapiše v takih primerih).

Kaj bi naredila v takih primerih, se sprašujem in hkrati pomislim, ali sem bila na rtv sploh kdaj v taki situaciji, ko bi mi kdo odrezal roke in glavo. Jasno, da sem bila. Toda še v tistih groznih časih, ko so me ukinjali in si za to izmišljali na stotine alibijev, mi ni nikoli nihče “ukradel” prispevka, ga napisal namesto mene in ga spustil v eter po svoji predstavi.

In če kdaj, potem mi je ob takih zgodbah žal, da nisem več v tisti hiši. Nikoli ne bi zamolčala, nikoli se ne bi skrila v tiho večino, nikoli ne bi krila svoje varnosti in nikoli dopustila, da se iz zavoda, ki bi moral biti etičen, javen in strokovno nadstandarden…. izcimi javna hiša.

18 thoughts on “Javna hiša

  1. Hm. To se bere kot da uredniki v sloveniji IMAJO ideološko obarvano poslanstvo. In to kar vsi, al kako?

  2. Pravkar slišim v Odmevih, da je Grando zabolel tale naslov, poziva Pahorja k premisleku o vaši primernosti za kulturno ministrico… Kako dolgo bo še trajala ta šizofrenija znotraj javnega zavoda? Do izteka njihovega mandata, ne glede na to, kar počnejo?

  3. Osebno ga bolj razumem kot paniko, ko ljudje na ladji zaznajo potapljanje in skušajo okriviti morje, ker obstaja. Težava je zanje očitno v enem naslovu bloga, ne pa konsistentni trivializaciji in komercializaciji zavoda, da o poitični “nepristranskosti” informativnih redakcij ne govorimo.

  4. Kdo že prvi zbeži z ladje, ki se potaplja?
    Kaj ni že rosvita pesek prizna da je vse o Globiču njegovemu odvetniku zrežirano.

    Včerajšnji odmevi: Poleg Granda demanda ( tri tedne več kasno ) še dvoboj Rosvita – Mencinger – in profesor desne provience

    Mencinger, ugledni ekonomist ostane presenetljivo miren ( ker ima argumente ); desni zbada, a ne zgode, Rosviti pa zmanjka štofa in argumentov.

    Vidite – takle mamo.

    Danes ob 2 popoldne je bila ponovitev o domobranskem pesniku.

    To so dejstva

  5. RTV golazen je vedno razmišljala samo o svojem obstoju
    in čimbolj polnem mošnjčku na koncu meseca.

    Z drugimi besedami zaradi 100% skrbi zase jim
    je tuja skrb za občinstvo.
    To se je vedno dogajalo ne glede na barve oblasti.
    To so se naučili že pod Titom.
    Drhal brez meril.

  6. Pri nacionalni RTV je veliko število kredibilnih poročevalcev in samostojno mislečih in izobraženih novinarjev, ki postavljajo svojemu delu visoke kriterije. Levica je prepustila novinarstvo kapitalski in politični instrumentalizaciji in samo poglejte koliko škandaloznosti in primitivnega obračunavanja si je dovolila pri zadnjih državnozborskih volitvah. Sama pa nima kaj ponuditi. Ministrica za kulturo znižuje kriterije za svoje delo na blogovsko raven. Zares žalostno!

  7. SLOVESNA ZAPRISEGA MINISTRICE ZA KULTURO

    Mladina: Majda Širca in njene misli, Ljubljana, 21. avgusta (STA):

    Majda Širca, ministrica za kulturo, seveda nima prav, ko pravi, da je blog zasebna misel, ne pa predstavljanje uradnih stališč. Ko si enkrat minister, ministrica, je pač vsaka izrečena ali zapisana misel, sploh če gre za misel o direktorju javnega zavoda, ki spada v pristojnost tega ministra, čisto resna misel, v Mladini piše Grega Repovž.

    S stališčem Grege Repovža se v celoti strinjam, ker ga lahko podkrepimo tudi s pravno doktrino in argumentiramo s tem, da tehtamo na eni strani pravico do svobodnega izražanja Majde Širca kot državljanke in pa njeno slovesno zaprisego, ki jo je podala kot ministrica pred imenovanjem državnemu zboru. V slovesni prisegi se predsednik vlade ali posamezni minister izreče, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije (104. in 113. člen Ustave RS).

    Pri tem si upravičeno lahko postavimo vprašanje, ali je ministrica delovala za blaginjo Slovenije in v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi, ko je postavila svojo pravico do svobode izražanja kot državljanka nad pravicami in dolžnostmi, ki jih ima kot izvoljena funkcionarka vlade, kajti vsak minister posebej je odgovoren za delovanje vlade in svojega resornega ministrstva. Ker je podaljala izjave na blog o stvareh, ki sodijo po naravi stvari v resorno ministrstvo za kulturo, bi lahko rekli, da je z obveščanjem javnosti izvrševanje svoje ministrske funkcije privatizirala in prenesla izvrševanje funkcije predstavljanja resornega ministrstva, se pravi nalog, ki spadajo v njen resor, na blog in da se lahko utemeljeno domneva, da je manipulirala z javnostjo z žargonom politične pravšnjosti stranke, kateri pripada.

    Postavlja se načelno vprašanje, ali lahko odgovorni za resorno politiko ministrstva daje javnosti svoja osebna stališča na blogih o stvareh, ki uradno sodijo v pristojnost ministrstva? Očitno ne! Politični in pravni red naj skrbita za preprečevanja konflikta interesov na relaciji interesi politične stranke – Vlada.

    V tem primeru ne gre za ljubiteljsko izražanje osebnega mnenja Majde Širca na blogu, saj bi bilo neresno, da bi Majda Širca, ki je hkrati ministrica, o istih vprašanjih enkrat nastopala kot blogerka, drugič kot ministrica.

    Oseba na ministrski funkciji je 24 ur na dan minister, ponoči in podnevi. Tu ne gre le za dolžnosti, ki izhajajo iz ministrske funkcije, gre tudi za načelo prijaznega in resnega obnašanja v nastopih z javnostmi, ki zahteva samokontrolo in samoomejitve.

    Majda Širca ne more nastopati v istih vprašanjih v dvojni vlogi, enkrat kot ministrica, državna funkcionarka in drugič kot nepomembna statistka – blogerka, ki kar tako leporeči ali grdoreči. Lahko bi ji očitali tudi zniževanje varstva pravic javnemu zavodu, ki mu jih priznava zakon kot neodvisni ustanovi. Tu gre tudi za vprašanje obzirnega in tenkočutnega spoštovanja standardov, ki zagotavljajo višjo raven varovanja zakonitosti, tudi človekovih osebnih pravic javnih osebnosti in drugih. V svetu veljajo določena načela, doktrine ali pravila, vzpostavljena s precedensom o ravnanju oseb na takšnih položajih.

    Resnost in zgledno zasebno življenje izvoljenega in zapriseženega državnega funkcionarja je precej izraženo in zasidrano etično in pravno stališče, ki izvira iz načela delitve oblasti med zakonodajno, sodno in izvršilno vejo tako, da je to delitveno načelo med abstraktnim in konkretnim težko določiti oziroma razmejiti. Stranka, kateri ministrica kot članica pripada, s svojimi člani, ki so hkrati poslanci, nastopa pri uveljavljanju svojih interesov v parlamentu. Večinoma se taka vprašanja rešujejo od primera do primera s tehtanjem, ali je bil z določenim ravnanjem funkcionarja prizadet javni interes, ugled ustanove ali državnega urada ali kakšna človekova pravica, kakor tudi načelo delitve oblasti. Takšno blogovsko lobiranje ministrice vsekakor ni primerno.

    Vsakemu je po 35. členu ustave RS zagotovljena nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti in človekovih pravic. Tu se postavlja vprašanje ali nek minister lahko s tako grobimi in žaljivimi izjavami posega v integriteto konkretno direktorja RTV Jožeta Možine in tudi celotnega kolektiva RTV, da ga imenuje javna hiša. Minister je kot nosilec javnih pooblastil dolžan ravnati s skrbnostjo izbranih besed in dejanj, ko nastopa v odnosih z javnostmi in spoštovati enako varstvo pravic vseh ter varstvo človekove osebnosti in dostojanstva ter integriteto resorja, ki ga vodi.

    Funkcija izvoljenega državnega funkcionarja je častna, odgovorna in resna zadeva. Državna ureditev in delo nosilcev javnih pooblastil je zakoličeno z ustavo, temelji na varstvu človekovih pravic, etiki, parlamentarni demokraciji, političnem plurazlizmu in zahteva takšen vzpostavljen državni mehanizem, da se kaj takega ne zgodi. Predsednik vlade bi moral takoj intervenirati. Interesi posameznih političnih strank so sekundarni pojav in nasledek demokratičnih volitev. Pravni relativizem je za demokracijo absolutno nesprejemljiv. Naša nacionalna emancipacije in državnost naj ohranjajo vzorce obnašanja, ki so značilni za visoko razvito družbo. Blog je bil farsa, groba manipulacija z RTV ustanovo odzadaj!

  8. tatjana,
    Izraz javna hiša je star in obči, mestoma celo ljubkovalni naziv za javni zavod, ki ga v splošni komunikaciji prav nič slabšalno izrekajo številni ljudje, ki se brez predznakov (kot so zaznani v tej polemiki) obračajo na javni zavod RTVS.

  9. Majda, daj napiši prosim, ker e zares zanima, kdo je v tej javni hišiši “madam”, kdo so prostitutke in kdo zvodnik.nn1

  10. Mogoče je tudi, da avtorica tako ljubi lavne hiše, med drugim tudi tisto, ki ima negativen prizvok javnosti in pri nas še ni dovoljena , zato pripravlja teren za njeno legalizacijo in bodočo vodstveno funkcijo avtorice v njej.

  11. Spoštovana ministrica,

    ne se preveč sekirat če je Možina funkcionalno nepismen (ali pa zgoljhinavsko sprenevedav) in ne razume konteksta besede javna hiša….

    Vsekakor pa apeliram na vas, da glede na katastrofalno nizko kvaliteto programa javne hiše v okviru svojih pristojnosti nenudoma poskrbite za njegovo zamenjavo, kot tudi njegovega prijatelja Grande….Jaz enostavno nisem več pripravljen financirati vsakodnevnih slaboumnih ponovitev oddaje Na zdravje in 18 let starih dnevnikov ter bednih enostranskih dokumentarcev…..

  12. Na vprašanje, kdo je v tej javni hiši madam, mislim , da vemo kdo je v tej hiši glavni. Ja pač madam z lulčkom.

  13. Pingback: Dr. Filomena » Plačljiv dostop do spletnih virov novic

  14. Bravo, gospa Majda!

    Kaj se Možina spreneveda,da ni javna hiša seveda,da je,vem kaj se dogaja v podzemlju med prehodom radia in tv…

    Zelo me veseli,da bodo odleteli!
    Možina,Guzej,Vasle,Miša,Pirkovič;Mario…
    In obvezna menjava pokvarjenih,nadutih,gl.urednikov RTVJA.

    Vso srečo Vam želim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *