Spoštovana poslanka Alenka Jeraj!*

V Državnem zboru ste včeraj izrekli kopico netočnih in tendencioznih trditev, med drugim tudi to, da sem jaz, kot tudi nekaj bivših poslancev Zaresa, dobila na RTV službo. Seveda v kontekstu vaše domneve, da ob zniževanju RTVS prispevka, ki bo narekoval odpuščanja, nas  ne bodo vrgli na cesto.  (»gotovo ne bodo odpustili gospe Širca in še nekaj bivših poslancev Zaresa, ki so tam našli službo«).

Naj pojasnim tudi vam – kot se morala že tedniku Reporter, ki je pri vašem poslanskem delu očitno najpomembnejša  »strokovna« literatura – da sem na RTVS zaposlena skladno z zakoni in ne kakršnokoli dobro voljo.  Na RTVS me je služba čakala. Če kaj, bi morali poznati zakonodajo – sploh v luči dejstva, da boste prej ali slej tudi sami pred vprašanjem ali po ugaslem mandatu upoštevati zakon, ki poslankam in poslancem daje pravico, da se v treh mesecih  lahko  vrnejo na prejšnje delovno mesto, ali pa  raje prejemajo ugodnejše poslansko nadomestilo.

Poleg prava, pa bi morali poznati tudi etiko izrekanja: torej ne lagati. Nihče od mojih nekdanjih kolegov iz poslanske skupine Zares ni v službi na RTVS.

Da pa sta vam pravo in pravičnost popolnoma tuja, priča tako vaša razprava kot odločitve pri neustavnem, nezakonitem in arogantnem razreševanju članov Nadzornega sveta RTVS. Ko se poslanec požvižga na pravna mnenja ključnih avtoritet – in mnenje pravno zakonodajne službe DZ je zadnji strokovni filter, ki lahko pomaga preprečiti slepost, politični interes, neznanje in samovoljo – pomeni, da je odplaknjena pravica, pravna država in demokracija. Uporaba vseh sredstev za dosego cilja v vaši politični opciji ni nova, a v vsaki ponovitvi bolj zastrašujoča. Z  montiranim odpisom članov NS RTVS ste včeraj v DZ – kot so tudi še prej na vladi – obglavili javni zavod, ki je v usodnem obdobju ostal brez ključnega organa odločanja. Ne le, da grozi kaznovanje RTVS z vrnitvijo višine prispevka na raven izpred skoraj desetih let, dogaja se mu tudi postopni politični prevzem, kjer je korak do tega, da bo upravo na Kolodvorski prevzela uprava na Gregorčičevi, zelo majhen.

Ob vaši včerajšnji razpravi, ki je botrovala razrešitvi članov Nadzornega sveta RTVS lahko zgolj  ponovim, kar sem te dni že zapisala (http://www.majdasirca.si/), ko sem komentirala  vladno odločitev, da zniža RTVS prispevek (mimogrede: boste v DZ tudi v tem primeru zaobšli zakonodajo?):

»Seveda je en evro zgolj simptom. Za njim stojijo vzroki, ki jih simptom navidezno potlači oziroma preusmeri, četudi so preprosti kot beli dan. Predvsem pa že neštetokrat diskutirani, enkrat tudi zakonsko urejeni. Na pamet žongliranje z zmanjševanjem dajatve za javni servis brez ekonomskih utemeljitev kaže zgolj na mehanizem posrednega pritiska na medij. Po principu korenčka in palice. Z namenom ustvarjanja odvisnosti in potiskanja na kolena. V tej spregi so se zgodile omejitve avtorskih pogodb  (tudi) na RTVS, ki so direktno posegale v avtonomijo hiše, številne na pamet izrečene diskvalifikacije vladi bližjih medijev, kot tudi razrešitve štirih članov nadzornega sveta, ki se je zgodila brez enega argumenta in brez njihovega kaznivega dejanja. Še več: prav razrešeni člani so raziskali nekatera sporna poslovanja zavoda v preteklosti in pomembno vplivali na bolj transparentno delo zavoda. Računsko sodišče je namreč pritrdilo marsikateri ugotovitvi sedanjega Nadzornega sveta za obdobje nekdanjega vodstva RTVS: od popustov pri oglaševanju za skoraj devet milijonov, do objavljanja oglasov mimo notranjih pravil za skoraj 17 milijonov evrov, brezplačnega oglaševanja za več kot 600 000 evrov, spornih previsokih pogodb o zaposlitvi  nekdanjega direktorja radia, nestvarne pogodbe o delu generalnega direktorja….«

Skratka, spoštovana poslanka: tudi včeraj so bili odstreljeni tisti, ki so nepravilnosti odpravljali in na njih opozarjali. Šlo je za prozorno posilstvo civilizacijskih pravil, ki med drugim pomenijo tudi to, da mora politika spoštovati pravičnost.

Majda Širca

 

*poslano 27.septembra 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *